Skocz do zawartości

Witaj gościu! Zarejestruj się tutaj, aby móc w pełni korzystać z funkcji forum. Zachęcamy Cię również do pisania postów i uczestniczenia w forumowym życiu!

Jeżeli jesteś już użytkownikiem naszego forum, zaloguj się klikając tutaj.

____________________

Twoi Administratorzy :)

Patroled

[HTML] Odsyłacze obrazkowe

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiałeś się jak zrobić odsyłacz obrazkowy lub taki który po najechaniu zmienia się.Zaraz ci to napiszę.

 

Aby zrobić zwykły  przycisk piszemy tak.Najlepiej grafikę zapisuj  w formacie GIF:

przycisk1a.gif

 

 

<a href="adres strony "><img src="ścieżka dostępu grafiki.gif " alt="tekst" border="0" /></a>

 

Aby obrazek zmieniał się po kliknięciu  piszecie tak:

przycisk1a.gif  przycisk1b.gif

 

 

<a href=""><img src="obrazek zwykły.gif" alt="tekst" border="0" onmousedown="this.src = 'obrazek kliknięty.gif" onmouseup="this.src = 'obrazek podstawowy.gif'" /></a>

 

Obrazek podświetlony:

 

przycisk1b.gif

 

<a href="adres"><img src="obrazek zwykły.gif" alt="tekst" border="0" onmouseover="this.src = 'obrazek podświetlony.gif" onmouseout="this.src = 'obrazek zwykły.gif'" /></a>

 

Jeżeli nie umiecie zrobić przycisków to możecie napisać w komentarzach to zrobię poradnik xD

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szkoda, że nie twój poradnik :).

 

http://www.kurshtml.edu.pl/html/odsylacz_obrazkowy,odsylacze.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach


Szkoda, że nie twój poradnik .
Jak to nie? Może i posłużył się jakimś artykułem, ale wszystko opisał własnymi słowami, więc w czym problem. Ja jakichś rażących podobieństw nie zauważyłem w tym linku, który podałeś.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to nie? Może i posłużył się jakimś artykułem, ale wszystko opisał własnymi słowami, więc w czym problem. Ja jakichś rażących podobieństw nie zauważyłem w tym linku, który podałeś.

Ponieważ pozmieniał minimalnie opis co gdzie się daje + nawet obrazka nie raczył zmienić. Chociaż mógł dać źródło :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Gość Odsyłacze obrazkowe

ale gdzie to wpisac na blogspocie aby utworzyc 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Podobna zawartość

    • Przez Patroled
      Na początku potrzebujemy jakiegoś programu tekstowego np. notatnik lub Notepad++
      Stwórz folder np. Strona,oraz podfolder Grafika[będziemy tu wrzucać pliki graficzne]
      Otwieramy nasz program ja używam Notepad++ i wklejamy to"
       
      <html>
      <head> <meta http-equiv="Content-type" content="text/html; charset=iso-8859-2"> <meta http-equiv="Refresh" content="32000"> <meta http-equiv="Content-Language" content="pl"> <meta name="Author" content="twoje imię na przykład"> </head> Aby nazwać stronę  wpisujesz to nad </head>: <title>nazwa</title>   Teraz zajmiemy się tłem.Żeby ustawić kolor tła wpisz tak:     <body bgcolor="kolor po angielsku lub kod">   </body>   Zaś żeby ustawić tło obrazkowe wpisz to:     <body background="ścieżka np. Grafika/tlo.jpg">   </body>   Pamiętajcie zaś że to wklejacie zaś pod </head>   Teraz Tabele.Aby wstawić tabelę piszecie tak : <table>   <tr>   <td>   </tr>   </table>   Aby zmienić wielkość wpisujecie tak:   <table border="1" width ="szerokość" height ="wysokość">   <tr>   <td width ="szerokość" height ="wysokość">   </tr>   </table>   Pamiętajcie o tym że tabelę wstawiamy między <body> ,a </body>. Aby wstawić zdjęcie do tabelki lub nie wpisz tak:   <img src="ścieżka dostępu"/>   Do tabeli  <td><img src="ścieżka dostępu"/></td>   To już koniec pierwszej części moich poradników.Pamiętaj o tym aby zapisać plik w folderze który stworzyłeś na początku ,oraz aby zapisany plik miał rozszerzenie nazwa.html.Wiedz też że twoja strona nie jest widoczna dla całego internetu tylko dla ciebie.Jeżeli chcesz więcej poradników napisz komentarz.Jeśli coś nie działa napisz a poprawię.
  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×

Powiadomienie o plikach cookie

Prosimy o akceptacje Regulaminu Forum Regulamin